Parodontitis

De letterlijke betekenis is ontsteking (= itis) rondom (= para) de tand (= odont); oftewel de ontsteking van de weefsels rondom de tand.

Het is een bacteriële infectieziekte die kan ontstaan door ophoping van bacteriën uit de mondholte op tanden en kiezen. Er is dan sprake van tandplaque langs de tandvleesrand dat een ontsteking van het tandvlees veroorzaakt. Een slechte mondhygiëne is daarvan de oorzaak. De ontsteking begint bij de tandvleesrand rondom de tanden en kiezen en wanneer dit niet adequaat behandeld wordt, breidt de ontsteking zich uit naar het onderliggende weefsel en het bot. Wanneer het bot wordt aangetast ontstaan er openingen tussen het tandvlees en het worteloppervlak van de tanden en kiezen. Deze openingen worden pockets genoemd. Naarmate deze pockets dieper worden neemt de schade aan het kaakbot toe en raken de tanden en kiezen hun houvast kwijt. In een ver gevorderd stadium kan het kaakbot zodanig zijn aangetast, dat dit verlies van kiezen en tanden tot gevolg heeft.

Parodontitis veroorzaakt nauwelijks acute klachten (pijn). Ongeveer 10-15% van de Nederlanders lijdt aan ernstige parodontitis. Omdat parodontitis ongemerkt en zonder pijn ontstaat, weet de overgrote meerderheid van de mensen niet dat ze er last van hebben. Daarom is het belangrijk na te gaan in welke staat je tandvlees verkeert.

Uit recent onderzoek blijkt dat er een direct verband bestaat tussen het hebben van parodontitis en andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziektes, suikerziekte en vroeggeboortes van baby’.

Lees meer in ons kenniscentrum